Monday 16 May 2016

selo sa razglednice - Shirakawago



U udaljenim planinskim masivima na obalama Japanaskog mora, u dolini reke Shogawa, ugnezdio se seoski region Shirakawa-go (白川郷).  Očuvane drvene kuće stare i po nekoliko vekova, nalaze se na listi svetske baštine i sasvim sigurno su najprepoznatljivija razglednica ruralnog Japana. Bio je to savršen dnevni izlet iz Kanazawe. Autobusom smo posle jednog sata stigli u najveće selo Ogimachi (荻町).




Na jednoj obali reke smešteno je muzejsko etno selo, sa kućama koje su prenete sa okolnih padina. Moguće je ući u svaku i upoznati se sa načinom gradnje, organizacijom života i svakodnevice. Tu su prikazani i predmeti, alati, prevozna sredstva, garderoba i obuća, karakteristična za ove planinske krajeve, koji obiluju snegom i surovim uslovima života.





Trap za hranu


Zaštita od snega za prozore
Najprepoznatljiviji detalj ovih seoskih kuća je karakterističan gesho-zukuri krov. Prevod kaže da je kontruisan kao ruke budističkih monaha u molitvi. Strmi krov je generacijama razvijan da odoli ogromnim količinama snega. Pravio se od trske, bez eksera i dodatnih materijala. Obezbeđivao je veoma prostran tavanski deo, na nekoliko nivoa, obično korišćen za gajenje svilene bube.


Najveća slabost ovih objekata, sasvim izvedenih od lako zapaljivih materijala, je nekontrolisano širenje požara. Posebno što je svaka kuća imala ognjište, oko kog se odvijao celokupan život i svakodnevno gorela vatra. I danas su posetioci upozoreni na pažnju prilikom posete etno selu.

Objekat okružen vodom, sklonište u slučaju požara

Pirinač je bio biljka koja je, osim osnove ishrane, u potpunosti korišćena kao resurs za upotrebne predmete, prostirke u kući, nosiljke. Uplitanjem stabljika pravljena je obuća, čizme, ogrtači. Ništa nije bacano.







Kućni oltar

Na drugoj obali reke, smešteno je živo selo, sa kućicama okruženim malim pirinčanim poljima i njivama za povrće. Većina je ipak preuređena u kafane, suvenirnice ili popularna mesta za prenoćište mishuku (民宿). Ovaj tip smeštaja je organizovan uz porodicu koja tu živi. Osim prenoćišta u malim tradicionalnim sobama, nudi se domaće spremljen doručak i večera, uz ognjište, u autentičnoj, rustičnoj atmosferi.





Mishuku



Na severnom bregu iznad mesta, Shiroyama vidikovac pruža neverovatan pogled na čitavo selo i okolne vrhove. Na opšte oduševljenje izabrali smo kratku, šumsku, strmu stazu, umesto uobičajene iz naselja. Zadihanost se isplatila.


Pre povratka u Kanazawu, morali smo da probamo i lokalne ukuse uobičajenih teishoku obroka. Probali smo tonkatsu, tople soba nudle sa pohovanim mesom, i gyudon. U sklopu set obroka dobili smo tsukemono od lokalnog bilja i povrća. Pirinač, naravno najbolji japanski.

Uživali smo, kao i celog dana u ovom kraju.